Ситуация
Пятница, 17.05.2024, 04:43
Приветствую Вас Гость | RSS
 
Главная РегистрацияВход
Меню
Приемная
Общественная приемая
Разделы новостей
Украина [4302]
Крым [1368]
Новость дня [17.05.2024]
Сегодня материалов нет.
Партнеры
Наш опрос
Выполнит ли Янукович В.Ф. свои предвыборные обещания после инаугурации?
Всего ответов: 91
Главная » 2009 » Февраль » 16 » Первый звоночек Черновецкому
Первый звоночек Черновецкому
08:58

     Засідання Київради у четвер закінчилося міні-сенсацією - депутати переформатувалися в альтернативну Леоніду Черновецькому більшість і відсторонили Олеся Довгого від ведення сесії.

Незважаючи на те, що всі дійові особи і свідки подій переконують, що сталося це абсолютно спонтанно і невідомо, чи постане з того нова більшість у Київраді, все ж у рішенні 61-го депутата звучить попередження, що скоро київський мер залишиться наодинці зі своїми наполеонівським планами перед розлюченою армією киян.

Яблуко розбрату

Початок засідання Київради у четвер не віщував біди, навіть незважаючи на те, що під стінами мерії зібрався кількатисячний мітинг.

Засідання мало бути присвяченим ухваленню бюджету на 2009 рік. І з нагоди цього секретар Київради Олесь Довгий розіграв міні-спектакль з погризеним яблуком, яке мало символізувати ті нікчемні решти коштів, які залишилися в резерві міста після того як його "пограбував" Кабмін.

- Кабінет міністрів і Верховна рада виймають гроші із кишені кожного киянина. У результаті на сьогоднішній день, якщо бюджет Києва, яким можна було накормити киян був у вигляді яблука, - сказав секретар Київради, демонструючи яблуко, - то на сьогоднішні день, документ можна назвати лише огризком від цього яблука, - поскаржився вранці Олесь Довгий журналістам і заявив, що Київрада проситиме про перегляд держбюджету.

Фото УНІАН 

Втім не судилося. Як виявилося, яблуком розбрату для Київради в той день став зовсім бюджет, а малозрозуміла абревіатура МАФ.

Меру Києва Леоніду Черновецькому давно хотілося одержати контроль над установленням так званих малих архітектурних форм (МАФ), а простіше - кіосків, ларьків та інших продрозкладок. Спершу мер дуже переймався тим, що ці МАФи псують естетичний вигляд Києва, а потім його й геть замучило, що кошти від них ідуть не в ту кишеню.

До літа минулого року дозволи на спорудження МАФ видавали столичні райдержадміністрації, однак Леонід Михайлович поміркував, що ці будки ставлять хаотично, таким чином спотворюють обличчя Києва. І в липні 2008 року Київрада прийняла рішення, що наявні кіоски потрібно впорядкувати - частина їх підлягала зносу, а дозволи на нові архітектурні шедеври повинна була видавати КМДА.

Це новаторство болісно вдарило і по кишенях приватних підприємців, і по бюджетах районів, які досі цим непогано годувалися.

Відтак у четвер, кажуть, не без допомоги фракції БЮТ, під стінами мерії зібралася чимала когорта мафівців, які вимагали скасування відповідних постанов Київради. В залі тему педалювала бютівка Тетяна Меліхова, яка передала Олесю Довгому відповідний проект постанови.

Секретарю Київради така пропозиція була явно ні до чого - бюджет міста і так наповнювати нічим, тому він вирішив спекатися опонентки традиційним для себе способом.

Довгий підняв документ і заявив, що на проекті рішення немає ніяких віз крім підпису голови фракції Олександра Зінченка, а відтак він не може порушувати регламент і без віз комісій розглядати цей документ.

Така ж доля спіткала і ініціативу Віталія Кличка, який вніс пропозицію про відміну підвищення комунальних тарифів. Замість того лідеру блоку свого імені довелося витерпіти кількахвилинний сеанс приниження від секретаря Київради, який вимагав від депутата назвати дослівно проект його постанови, натякаючи на те, що Кличко лише озвучує написане йому на папері.

Кличко не здавався і вимагав заслухати в залі людей, які прийшли під стіни Київради.

Натомість Довгий заявив, що "недемократично заслуховувати одного з 10 000, треба заслуховувати всіх". "Треба заслухати не одного з них, кого привів Кличко, а всіх", - наголосив секретар Київради.

Фото УНІАН 

Суперечка затягнулася не багато, не мало на 2 години. По ходу в неї виявилися втягнутими і депутати-регіонали Василь Горбаль і Інна Богословська, які прийшли в гості до колег своїх "молодших".

Кажуть, зранку в регіоналів і думках не було бунтувати. Всі їх прагнення зводилися до озвучування заяви про те, що не слід наповнювати бюджет за рахунок збільшення поборів з киян.

Але на горе Олеся Довгого він мав необережність посваритися в залі з Інною Богословською, звинувативши її лобіюванні.

Як зізнаються в стані регіоналів, саме ці "хамські" висловлення секретаря Київради на адресу Богословської і спричинили багато в чому удар по ньому нової більшості під вечір у четвер.

А опівдні конфлікт у залі зайшов так далеко, що Довгий таки погодився оголосити перерву і вийти до людей, після чого визначити, хто з них виступатиме в залі.

Народні гуляння

Ясно, що секретарю Київради зовсім не хотілося давати майданчик з прямою трансляцією на всю Україну для опонентів мера Черновецького з БЮТ і блоку Кличка. Тому в перерві була здійсненаспроба запустити в мерію під прикриттям походу в народ і прихильників Черновецького.

Втім опозиція і не подумала здаватися. Чотири представники "народних мафівців" оточили трибуну Київради як останній оплот.

Тоді секретар Київради запропонував всіх записувати в чергу на виступ. Процедура затягнулася десь до пів на п'яту вечора. І секретарю Київради все ж вдалося розбавити чужаків "правильними" людьми. Здавалося, засідання Київради так і закінчиться нічим, потонувши в монотонних промовах про те, що "всім важко, але київська влада все ж дбає про нас", аж тут трибуну нарешті отримала представниця МАФ.

Ця гостроязика дівиця ще по обіді наговорила чимало малоцензурних "компліментів" Олесю Довгому і на трибуні теж атакувала опонента як могла, вимагаючи відміни рішень про МАФ і їх підпорядкування КМДА.

Особливо ж дівчина розійшлася, коли на підмогу їй до трибуни підійшли ще з 20-30 її колег.

- Голосуйте - і народ розійдеться , - звернувся до Довгого ще один мафівець.

Той у відповідь використав стару уловку, мовляв, йому дали порваний папірець.

На що люди почали на нього кричати і нагадали, що подали йому вдень "5 нормальних копій" рішення.

Фото УНІАН 

- Ви запрошуєте безробітних, по 100 баксів платите. Басс (один із заступників Черновецького) ваш платить, щоб вони тут сесію затягували. Тут жінки хлопчика зажали - він зізнався, що йому 100 баксів заплатили, щоб він прийшов на сесію. Ви краще проїзні безкоштовні зробіть, ніж по 100 баксів роздаєте, - обурився чоловік з залу.

Після почутого Довгий попередив, що якщо не буде встановлено порядок, він закриє засідання.

Однак в цей час до нього підійшли Тетяна Мелехова та Віталій Кличко, які принесли йому якийсь документ.

Поспілкувавшись з ними, Довгий в поганому гуморі залишив зал. Трансляція на ТРК Київ звісно припинилася.

Чорна мітка для Олеся

Як виявилося, Кличко і Меліхова принесли Кличку документ, на який довго не могли спромогтися ні минулої каденції, ні цієї - підписи за відсторонення Довгого від ведення сесії.

В чорному для Довгого списку зараз значилися і підписи тих депутатів, які лише півроку тому допомогли сісти йому в крісло секретаря Київради - депутатів Партії регіонів і блоку Катеринчука.

Окрилені успіхом опоненти Довгого тут же розповсюдили в ЗМІ свій список з "чорною міткою" для секретаря Київради, навіть не помітивши, що прізвище Валерія Карпунцова значиться в ньому двічі - під номером 10 і 52.

Цією помилкою тут же скористався Олесь Довгий, який, зайшовши до зали, ткнув опонентів носом у їхній прокол. І зі словами "цирк завершено" знову закрив засідання.

Через деякий час в залі зникло світло. Втім новоявлену більшість це не зупинило, і в сутінках Київради вони скасували розпорядженняКиївської міськадміністрації про підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги для населення.

Крім того були скасовані рішення Київради про створення патологоанатомічного бюро, про внесення змін в умови організації і проведення конкурсів на перевезення пасажирів у Києві, про внесення змін у правила забудови, а також про упорядкування розміщення тимчасових споруджень (малих архітектурних форм) на території Києва.

Ці рішення, за словами депутатів, набрали 61-62 голоси. А в залі, як кажуть очевидці, був присутній голова Шевченківського району Віктор Пилипишин.

- Засідання відбувалося в таких умовах, в яких ще не доводилося працювати ні нам, ні нашим колегам, - поділився враженнями від засідання регіонал Баранов-Мохорт. - Було вимкнене світло, вимкнені мікрофони. Все це відбулося після довгої перерви, коли депутати зібрали 61 підпис під проектом рішення про тимчасове відсторонення Довгого від ведення сесії і вручили йому.

- Він зайшов до зали, в цей час ввімкнули мікрофони він виступив, йому дали рішення, він його порвав і вийшов з залу. Все це було дуже емоційно, а після цього в залі було вимкнено світло, - розповів депутат.

І вже в таких "підпільних" умовах депутати ухвалювали рішення. При цьому Баранов-Мохорт не визнає, що підписів насправді було 60, а не 61.

- Ви ж знаєте Карпунцова, він юрист і не допустив би такого проколу. Справді, Довгий заявив, що начебто Карпунцов розписався за Новак, але Наталя Василівна була в залі і розписалася сама. Тим більше, що збір підписів відбувався не кулуарно, а в залі, на очах у всіх, - запевнив регіонал, наголосивши на законності ухвалених ними рішень.

Втім секретар Київради Олесь Довгий має іншу точку зору і вважає, що рішення, ухвалені депутатами опозиціонерами на засіданні Київради не матимуть юридичних наслідків.

- Депутати не мають жодного підтвердження і жодних підписів, і буквально годину назад, вибачте мені на слові, цей цирк було завершено. Я зайшов до залу, де в кріслі мера сидів Віталій Володимирович (Кличко), в кріслі секретаря - його колега з іншої фракції. Я сказав: якщо є 61 підпис, я зразу ж пишу заяву про відставку, прямо сьогодні. Якщо 61 підпису немає, я просив би їх визнати, що те, що там відбувається, не інакше як самовільна спроба незаконно захопити владу або її імітація, - розповів Довгий свою версію подій в коментарі "Українській правді".

- Віталій Кличко потис мені руку, продемонстрував мені документ з 61 підписом. Після чого я підкреслив йому підписи №10 і № 52, що містять однакові підписи пана Карпунцова, який був найактивнішим учасником згаданих подій. Відтак 61 підпису немає! - наголосив секретар Київради.

За словами Довгого, це його викриття викликало "схвильованість і стурбованість" в очах Віталія Кличка. Після чого секретар Київради закрив засідання і пішов.

Довгий наполягає на тому, що все, що відбувалося в залі засідань Київради, варто називати хіба що "зібранням" депутатів, які можуть обговорювати те чи інше питання, але не має юридичних наслідків.

Дії своїх опонентів у четвер він назвав лише "фальш-стартом".

- На моє переконання, небажання підходити до розгляду бюджету і зірвати під будь-яким соусом засідання є просто небажанням наших опонентів, які брали участь у прийнятті бюджету у Верховній Раді, де проголосовано 7 мільярдів вилучень, пограбовано киян, доводити це до відома мешканців міста, - заявив він.

Ще одну причину дій депутатів Довгий бачить у лобіюванні своїх інтересів у справі малих архітектурних форм.

- Зараз позиція по МАФам блоку Литвина та Блоку Кличка є нічим іншим ніж лобіювання приватних інтересів, пов'язаних з малими архітектурними формами, лобіювання інтересів районної влади, зокрема Шевченківського району, Віктора Пилипишина, який по суті своїй не хоче змиритися з необхідністю наведення порядку з малими архітектурними формами в місті, а хоче і в подальшому займатися здирництвом. В такому форматі, як це ганебно відбувалося на весь Шевченківський район, - заявив Довгий.

Він також назвав "верхом цинізму" позицію блоку Кличка по МАФам, нагадавши, що більшість цієї фракції голосувала за те рішення Київради.

- Я з великим задоволенням продемонструю вашій поважній редакції роздруківку по малим архітектурним формам, де блок Кличка брав активну участь і голосував "за", - пообіцяв Довгий наостанок.

Втім в Блоці Кличка і самі не відхрещуються від попередніх голосувань. Так само як і визнають, що МАФи були ласою годівницею для районів і їх власників. От тільки, кажуть, часи тоді були інші.

- Те, що з них годувались райони - це правда. Але це було в час росту економіки, а потім команда Черновецького вирішили за краще, щоб ці гроші капали їм. Райони проти цього, бо їм дають рознарядку на утримання шкіл, садочків тощо, а джерело грошей забрали, - пояснив співрозмовник УП в оточенні Кличка, - А те, як команда Черновецького почала лупити по три шкури з киян, спровокувало бунт проти неї навіть в Київраді.

Що далі?

Повстання проти Довгого навряд чи відразу ж переросте в успішний бліц-кріг проти команди Черновецького.

По-перше, відсторонення Олеся Довгого від ведення сесії відбулося аж на 1 засідання, яке завершилося 12 лютого. Тобто на 1 день.

А 26 лютого, як повідомив Баранов-Мохорт, права рука Черновецького вже знову керуватиме Київрадою. Більше того, навіть голосуючи свої революційні рішення у сутінках, опозиціонери не вийшли за встановлений секретарем Київради регламент - до 21 години.

Та й взагалі всі рішення бунтарів можуть визнати недійсними, бо всі вже побачили список, в якому дійсно 60, а не 61 підпис (61 голос в Київраді необхідний для мінімальної більшості).

Щоправда, можливо, опозиціонери і не дуже плакатимуть за тим, що їх рішення не набудуть сили - вони вже виконали обов'язок перед виборцями, зробили, що могли. А якщо що - винен Черновецький.

По-друге, бунт, як визнають його учасники, був спонтанним, а отже і плану розвитку подій надалі ні в кого не було.

Втім навіть якби хтось його і придумав, то навряд чи можна уявити, що БЮТ і Партія регіонів стануть в одну упряжку в боротьбі з Черновецьким і створять більшість у Київраді.

Крім того, незважаючи на те, що Партії регіонів не вигідно в світлі майбутньої президентської кампанії стояти поряд Черновецьким і вигрібати весь негатив від його "конгеніальної" діяльності, на відкритий конфлікт київські регіонали йти не хочуть. Адже поки він держатель київських фінансових потоків.

Тому максимум, що можуть витиснути заколотники з конфлікту, це показати меру, що з ними теж треба рахуватися, бо ж більшості в один момент він може опинитися в меншості. А отже треба йти на якісь поступки.

По-третє, думається, Черновецький і сам докладе чимало зусиль, щоб покарати кривдників свого вірного пажа.

Ще не встигло закінчитися засідання, а кулуарами Київради вже гуляла така байка:

"Черновецький увечері скликав до себе голів районів і наказав на п'ятницю організувати 300-тисячні акції протесту. А якщо буде 100 тисяч - він сам піде у відставку..Черновецький сидів у президії разом з дружиною Аліною, донькою і сином. В цій сімейній обстановці мер повідомив своїм підопічним, що збирається стати президентом України, бо в нього рейтинг вище ніж у Тимошенко. А ще ті, хто влаштували повстання проти Довгого, жорстоко за це поплатяться. Мер особисто з'ясує, яка нерухомість їм належить, вилучить її і продасть на аукціоні", - так переповідав слова мера один з присутніх на нараді.

От і казочці кінець.

Категория: Украина | Просмотров: 533 | Добавил: News | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Вход
Поиск
Реклама
Погода
Курс валют
Украинских гривен Украинских гривен
ЕВРО(EUR)//-//
Курс Российского Рубля Информер(RUB)//-//
Доллар США(USD)//-//
Статистика
Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright Ситуация © 2024
Сайт управляется системой uCoz